Освен като културен и исторически център, Пловдив е отбелязан с голяма червена точка и на световната спортна карта. Там градът е вписан като една от десетте топ дестинации в света за гребни спортове. Ще разберете защо, ако отидете до Гребния канал. Спортното съоръжение е едно от най-съвременните, красиви и удобни за гребците на планетата. Казват го не пловдивчани, а ръководителите на всички най-големи международни федерации в различните стилове. Намира се в западната част на Пловдив и се простира на огромна площ между парк „Отдих и култура” и естественото корито на река Марица. Макар да не е разположена в центъра на града, достъпът до нея е изключително лесен и бърз (попитайте за автобус от градския транспорт, хванете такси, което ще ви откара срещу 3 лева, наемете велосипед и въртете педалите по велоалеите край река Марица или стигнете пеш за 30 минути). Гребният канал е дълъг 2200 метра, широк 120 метра и дълбок 3 метра. Ежегодно той посреща европейски или световни първенства по всички видове гребни спортове. Дори да не сте техни фенове, трябва да стигнете до канала, тъй като около него се простира огромна спортна база, която дава възможност за футбол, баскетбол, тенис на корт, плуване, плажен волейбол, колоездене и др. Но и за релакс.

По продължението на канала, като кант минават вело и пешеходни алеи, подходящи за разходки и сладки приказки, каране на колелета, ролери или скейтборд. От двете страни се ширят гори, които са белите дробове на Пловдив. Те придават на въздуха свежест и прохлада. Идеално място за пикник, за посещение на някой от често организиращите се концерти и фестивали, или за вкусен обяд в едни от безбройните заведения, някои от които точно на прага на канала, други затънтени под сянката на дърветата. Ако обичате дивата природа- тръгнете по дигата на реката и потърсете някои от многото защитени видове птици, които гнездят там. Или просто дишайте свежия въздух.

 

Там се намира и зоологическата градина, която дълги години не функционираше, но сега се въздигна от пепелта, готова да приюти много нови животински видове. В самия канал също плуват много риби, но риболовът е забранен, освен по време на няколко определени дни в годината и на официални състезания по риболов.

В средата на канала има и друга изненада- прословутият Мост на влюбените, който преминава като арка над него и свързва двата му бряга. Точно там романтичните души заключват катинарчета, в знак на обич.

В комплекса попада и стадион Пловдив, със своята горда, но болна осанка. Той също е вид забележителност. Недостроеното съоръжение е като символ на края на една мегаломанска и мрачна ера. Строителството му е замразено с финала на комунистическия период и старта на българския преход към демокрация. Стои така и до днес, четвърт век по-късно.