Той е сърцето на живия градски организъм

Капана е пулсиращ, емоционален, провокативен, заплетен. Той присъства ненатрапчиво, но осмислящо, човешки и магнетично. Той е сърцето на живия градски организъм и Пловдив го заслужава именно такъв и именно с такова бъдеще – като квартал на творчески индустрии, като притегателно място за артисти, куратори, културни мениджъри, занаятчии, софтуерни специалисти, архитекти, урбанисти, писатели, музиканти от цялата страна и разпознаваем международен резидентен център. Няма в града ни друго място, съществуващо повече от 5 века, с такава концентрация на витални обществени дейности, с така осезаемо усещане за градска среда и атмосфера.

Специалното на Капана е неговото човешко измерение – не те затруднява да го намериш, близо е до всички други основни забележителности; не те оставя безразличен – концентрацията на галерии, ателиета, работилници, пешеходни улични пространства, барове и ресторанти тук е неповторима; не те оставя необгрижен – предлага многообразие от възможности за дегустация на местна кухня и специалитети от Испания, Италия, Турция, Гърция…; ще те настани, като ти предостави възможност за избор на предпочитан уют; ще те запомни и припознае като приятел, защото макар и дошъл за първи път, попадаш сред приятели.

 Инициативата Капана – квартал на творческите индустрии, е развита от Общинска Фондация „Пловдив 2019” именно с цел да активизира потенциала на квартал Капана и чрез интердисциплинни дейности да го утвърди като първия квартал на творческите индустрии в страната. С подкрепата на местната власт, това в последните две години е категоричен факт, защото мястото е разпознато като реален културен топос. Целта на проекта е Капана да се превърне в своеобразна международна лаборатория и място за изследване, иновации и експеримент в областта на творческите индустрии и културния мениджмънт.

Капана е мястото, което ти дава уюта на персонализираното посещение, перспективата на европейски културен хъб и свободата да се „изгубиш”. Усилията и желанията на всички оператори, вложили време и енергия в съживяването и поддържането на квартала са дългосрочни и предразполагат пулса на мястото да остане постоянна величина.